ЛОКАЛНИ ИЗБОРИ

   

Делегатска књижица из периода 1989-1993.

20. децембар 1992. године

У изборној јединици бр. 40 - Мириловац, пријављена су 3 кандидата за одборнике:

 Бранислав Илић, приватни предузетник (55 година), Демократска странка

Дејан Лазаревић, професор (25 година), група грађана

Миомир Миловановић - Кале, дипл. правник (43 године), Социјалистичка партија Србије

 Највише гласова добио је Миомир Миловановић. 

3. новембар 1996. године

 У Мириловцу су пријављена само 2 кандидата за одборнике:

Миомир Миловановић - Кале, Социјалистичка партија Србије

Драган Живковић, Југословенска левица

 

19. септембар 2004. године

 У припреми!


Миомир Миловановић - Кале

Најпознатији „политички изданак“ Мириловца, био је, свакако, Миомир Миловановић Кале. Рођен је 1949. године, дипломирао је права, и још као млад човек изградио је успешну каријеру директора у многим предузећима у Параћину.

Његови успеси и амбиција нису прошли незапажено, и Социјалистички Савеза Радног Народа (ССРН) одлучује да га 1989. године кандидује за председника СО Параћин. Избори за председника Скупштине Општине су одржани 26. новембра 1989. године, и по први пут је председник Скупштине Општине биран на општем референдуму.  Кале је однео убедљиву победу. У то време долази и до спајања ССРНЈ и Савеза Комуниста у Социјалистичку Партију Србије (СПС) и он постаје члан те странке. На изборима за одборнике СО Параћин 1992. и 1996. године је у својој изборној јединици у МЗ Мириловац такође односио убедљиве победе и после њих је опет биран за председника СО Параћин.

Сећајући се тих година Калетовог живота и рада, његова супруга Радмила каже: „То су биле веома тешке године – огромна инфлација, ратови, бескрупулозне страначке борбе, незапосленост, осиромашени људи. Кале се носио са свим тим на начин који је људима био близак и који су поштовали. Није заборавио своје порекло, нити своје родно село. Био је приступачан, могли су да га зауставе на улици, да му дођу на кућни праг, у општину, да га зову телефоном и траже помоћ. Био је, што се каже, прави народни председник, помагао је свима како је знао и умео. За све то време, његова љубав према фудбалу и клубу „Јединство“ није губила на интензитету. Великим напорима, окупљајући све људе који воле фудбал, увео је ФК „Јединство“ у Другу савезну лигу и изградио нови стадион, а сам је постао председник удружења клубова Друге савезне лиге и делегат Прве савезне лиге. За време његовог мандата, у време када није било страних улагања и донација, када је према нашој земљи био уведен економски ембарго, изграђени су, између осталог, стадион ФК „Јединство“, нови хируршки блок и Центар за мајку и дете.“

После 11 година обављања функције председника Општине Параћин, на изборима 2000. године Кале се не кандидује због болести. Наставио је да ради као потпредседник Регионане привредне коморе све до 2004. године, када се пензионисао.

Преминуо је 2006. године, са 57 година, од последица десетогодишње болести.


Предизборни летак из 2000. године

06. мај 2012. године

На овим општинским изборима, Мириловци су били веома активни, како они који живе у селу, тако и они који живе у Параћину.

Радосав Петровић је био шеф општинског изборног штаба Социјалистичке партије Србије и кандидат за одборника, а на листи СПС био је још и Томислав Антић, који живи у Параћину.

Аца Слободана Пајић, који живи у Параћину, је пред изборе основао своју групу грађана УПОСЛИМО ПАРАЋИН. На његовој листи су се нашли и Мириловци Слободан В. Пајић и Слободанка Лазаревић (који живе у Параћину) и Милош З. Манојловић, који живи у селу.

Председник општинског одбора Српске напредне странке у Параћину и носилац листе био је Јовица Рајић, чији је прадеда својевремено из Мириловца прешао да живи код своје супруге у Давидовцу. 

Ред

број

Странка

Број

гласова

%

 

 

 

 

1.       

Демократска странка – Саша Пауновић

163

38,90

2.       

Упослимо Параћин – Аца Пајић

91

21,72

3.       

Социјалистичка партија Србије – Ивица Дачић

43

10,26

4.       

Сви за Параћин – Томислав Шалетић

38

9,07

5.       

Уједињени региони Србије – Млађан Динкић

30

7,16

6.       

Покренимо Параћин – Томислав Николић (Српска напредна странка, Нова Србија)

12

2,86

7.       

Јединствена Србија – Покрет за село и град – Драган Марковић - Палма

11

2,63

8.       

ДВЕРИ – ЈЕДИНИ ИЗБОР

7

1,67

9.       

Демократска странка Србије – др Горан Иванковић

5

1,19

10.   

Српска радикална странка – др Александар Мартиновић

1

0,24

11.   

Чедомир Јовановић – ПРЕОКРЕТ – Иван Атанасковић Либерално демократска партија, Социјалдемократска унија

1

0,24

 

   неважећих листића

17

4,06

 

   укупно изашло:

419

 

 Предизборне активности