УЛИЦЕ И ПОЉСКИ ПУТЕВИ

Осим главног пута, асфалтиране су још само две улице – она која води од улаза у село, десно, и на излазу из села постаје пут ка Лебини и једна мања која спаја ове две улице (т.ј. ова два пута).

Друге важније и веће улице у селу су насипане шљунком и туцаником.

 

Насипање туцаника 3. новембра 2007. год.

 

Улица насута туцаником (фото 2008.)

Важнији пољски путеви, који су некада насипани,  данас су углавном у јадном стању, излокани и са дубоким колотразима.  

Споредни пољски путеви, ужи и никад не насипани шљунком, налазе се у различитом стању. Они који нису обрасли дрвећем са стране су употребљиви, али они који обрасли дрвећем, скоро да су непроходни. 

Пољски пут (фото 2008.)

Из историјата рада на путевима у селу у новинским чланцима

Радове на уређењу сеоских улица и пољских путева покушаћемо да реконструишемо на основу неких сачуваних докумената и помоћу новинских чланака на ову тему. 


Новински чланак из листа „14 ДАНА“, бр. 4 од 16. априла 1974. године:

Корисне иницијативе          

МИРИЛОВАЦ ЋЕ БИТИ БЕЗ БЛАТА

             Село  Мириловац у општини Параћин познато је по плодној земљи и напредним пољопривредним произвођачима, који су уједно и добри одгајивачи крупне стоке. Лепо је ово село на домаку града у свако доба године. Једино  када плахе кише расквасе улице лепљиво блато ствара велике невоље. Кажу да је Мириловац и по томе познат. Да ову невољу колико толико ублаже мештани су пре пар година изградили асфалтни пут до града и уредили главну улицу. Сада су одлучили да објаве рат блату, а како, то нам је испричао дугогодишњи председник месне заједнице Миодраг Димитријевић.

            "Наше село - рекао је Димитријевић, - има око 10 километара улица. Израчунали смо да ће нам бити потребно много пара да их пошљунчамо, уваљамо и поставимо ивичњаке. Један километар ваљане улице сада стаје 60 до 70 милиона старих динара. Највећа ставка у томе је превоз шљунка. Један кубни метар шљунка плаћен је да се довезе у село 8 хиљада старих динара. Зато смо дошли на идеју да Месна заједница купи камион "ФАП кипер" од 7 тона па да тако јефтиније дођемо до шљунка".

            Речено - учињено. Нови "ФАП" је већ стигао у Мириловац. Из средстава месног самодоприноса дато је око 20 милина старих динара. Лични доходак возача, амортизација, гориво и други трошкови износиће око 50 милиона динара. А то су средства која су потребна за само један километар улица.

            "Према томе, - тврди председник Месне заједнице, - камион ће се брзо исплатити, а за две године село ће добити пошљунчане и уваљане улице са ивичњацима".

            За ваљање улица Месна заједница у Мириловцу ангажоваће сигурно комунално предузеће "СТАНДАРД". Да се обезбеде средства за те радове и куповину шљунка на Морави, увешђе се месни самодопринос на 3 године: од 6% до 8% од дохотка из пољопривреде и 2% од дохотка из радног односа.

Д. Гајић


Новински чланак из листа „14 ДАНА“, бр. 29 од 1. априла 1975. године:

МИРИЛОВАЦ:   АДАПТАЦИЈА ГЛАВНЕ УЛИЦЕ

        Мириловчани се труде да њихова средина добије што савременији изглед. Тренутно се адаптира главна улица у селу у дужини од једног километра. Радови ће коштати око 30.000 динара.

М. Пајић

 

Извод из новинског чланак из листа „14 ДАНА“, бр. 39 од 19. августа 1975. године:

МИРИЛОВАЦ: СЕЛО ЈЕ "ПРЕОБУЧЕНО"

             Мириловчани су привели крају пошљунчавање свих улица у селу у дужини од 10 километара, колико је предвиђено трогодишњим планом развоја села. Још два преостала километра пошљунчаће се до краја године, после чега ће овај проблем бити потпуно решен, а мештани овог села више неће газити по блату.

            Сви ови радови коштали су око 600.000 динара. Шљунак је довожен камионом Месне заједнице, а растуран добровољним радом грађана, што је у многоме смањило трошкове изградње.

            Такође, остаје и довршење радова на главном путу кроз село. Наиме, на њему ће се поставити ивичњаци, а затим и други слој асфалта.

            После ових радова село ће бити "преобучено" у ново рухо, каже Милен Живановић, председник Извршног одбора Скупштине Месне заједнице.

            . . . . . . . . . . . М. Димитријевић


Извод из новинског чланак из листа „14 ДАНА“, бр. 78 од 30. марта 1977. године:

С ПУТА ПО МИРИЛОВЦУ: ЊИВЕ БЕЗ МЛАДИХ

            . . . . . . . . . . . . . . . 

АСВАЛТ, СТРУЈА, ТЕЛЕФОНИ . . . 

            Средњорочни план развоја села усвојен је одавно и за неколико година Мириловац ће добити све асвалтне улице у селу, . . . . . . .  Самодопринос који тече од 1. јануара акумулираће преко 60 милиона старих динара, што ће уз помоћ осталих фактора бити довољно, сматрају у Месној заједници. Не може да се каже да је прошла година била испуњена значајним резултатима на пољу комуналног развоја, али вероватно да за то постоји оправдање. Цела прошла година "утрошена" је на "избацивање блата" из села, односно на пошљунчавању сокака. Данас у Мириловцу нема блатњаве улице.

            . . . . . . . . . . . . . . . 


Новински чланак из листа „14 ДАНА“, бр. 90 од 14. септембра 1977. године:

МИРИЛОВАЦ

ЗАКРЖЉАВА ПОЈАМ БЛАТА

 СВОЈОМ МЕХАНИЗАЦИЈОМ МЕСНА ЗАЈЕДНИЦА ПОПУЊАВА УЛИЦЕ У СЕЛУ

 У Мириловцу се и даље упорно ради на пошљунчавању улица и сокака у селу. Камион Месне заједнице ових врелих септембарских дана расипа шљунак дуж путева мириловачких у дужини од три километра.

Вредност радова износи око десетак милиона старих динара.

- То је за нас најважнији проблем рекао нам је друг Пајић, шеф Месне канцеларије у селу. Решили смо да потпуно избацимо појам блата из речника. Да немамо своју механизацију овај подухват би нас коштао далеко више. Овако радимо полако али сигурно. Надамо се да овогодишње јесење кише неће да нас изненаде.

 

Називи улица у селу некада

Улице у селу данас немају имена, али су у периоду после II светског рата имале. 

 Записник

са Редовне заједничке седнице Месног Народног одбора и Месног одбора Народног фронта одржане 25. јануара 1947. у дому Месног Народног одбора по позиву председника са овим

 Дневним редом:

(извод) 

1. Утврђивање назива улица у селу Мириловцу

     - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

     једногласно доноси ову 

Одлуку:

 1. Да улица од центра села идући Параћину добије назив: улица Маршала Тита

2. Да улица од центра села идући за реку добије име: улица Ј. Стаљина

     - - - - - - - - - -

6. Да улица од Александра  (нечитко)  Милована Илића до Љубомира  

    Димитријевића добије име: улица Милоша Којића